Centre Quim Soler > 2006-2010 On som

 

 

MANUEL BAIXAULI, L’HOME MANUSCRIT

 

El darrer cap de setmana de maig va venir, convidat pel Centre Quim Soler, la literatura i el vi, l’escriptor (i pintor) de Sueca, Manuel Baixauli, autor de L’home Manuscrit i del recull de contes Espira¡.
Vam fer tertúlia sobre la seua obra, les obsessions, gustos i anhels que s’hi destil·len. Vam divagar sobre l’art d’escriure i de pintar escrivint o escriure pintant. Vam filosofar sobre la memòria i l’oblit, els mecanismes i els recursos que ens imposen i que posseïm. Vam arremetre contra els depredadors de territoris i de mons sencers.
I, és clar, vam debatre de manera teòrica i pràctica sobre el vi de marraixa (garrafa) i el que no ho és, i és bo i alegra el cor dels hòmens i les dones. I el vam gaudir, com pertoca a les tertúlies vi-teràries del Centre.
Vam parlar també, tu diràs, de la força de la paraula escrita, parlada, cridada. Del plaer d’enraonar de tot i res. De la música del llenguatge i del llenguatge de la música. I de les imatges reals i les imatges imaginades dels textos de l’autor i dels textos dels lectors.
I diumenge vam visitar els trulls vells del sindicat del Masroig. Era visita obligada per a algú que escriu i dibuixa el que ell escriu i dibuixa. Era com un retrobament entre vells coneguts: home manuscrit i parets manuscrites. I, al migdia, seguint els bons costums i els cànons vi-teraris de rigor, vam fer el vermut per celebrar-ho. Amb els que van voler acompanyar-nos, ens vam llegir els uns als altres alguns dels contes del recull Espiral. Contes premuts, compactes, fins i esmolats, com la ironia que s’hi amaga darrere d’alguna coma o algun punt i coma... Inicis i finals tallants i entremitjos sorprenents.
I sempre, amb una riquesa de llenguatge que et fa venir salivera
El món literari de Baixauli és ric, més suggerent que explícit, com el bon vi. Perquè per fer alguna cosa més que sobreviure en aquest món de mones, la bona literatura esdevé imprescindible.

 

 

 

LES CARES DEL VI
Un homenatge a les persones que ha fet possible el reviscolar de la cultura del vi al Priorat.

 

Dins del marc de la 15a Fira del Vi de Falset, el dia 1 de maig s’inaugurà l’exposició LES CARES DEL VI. L’exposició, que té vocació itinerant, està formada per vint dibuixos i deu textos literaris.
Aquest projecte vol posar imatges i paraules a la realitat i l’esforç de tota la gent, la majoria de manera anònima, que han fet possible aquesta transformació que ha comportat que la realitat del Priorat s'associï a qualitat, superació, promoció i il·lusió. Són imatges reals de persones que han col·laborat en aquest procés enriquidor i amb aquest treball volem, en certa manera, homenatjar-les i fer-les visibles en l’àmbit de la cultura.
Els dibuixos de Josep Barjuan són de persones, homes i dones, que han dedicat i dediquen el seu esforç al món del vi, en tots els seus camps: pagesos, (en actiu o ja retirats) enòlegs, cooperativistes, treballadors, comercials, etc, que conformen l’ampli ventall de les feines relacionades amb el vi. En tots els dibuixos s’ha utilitzat el vi de les DO Montsant i DOQ Priorat com a part important de la composició.
Els textos literaris (prosa, poesia, prosa poètica...) són el contrapunt i complement a les imatges, amb la finalitat d’ampliar i completar el lligam entre les persones i tot el seu món, amb la terra que treballen i els Són textos breus que permeten una agradable lectura en les exposicions. Els seus autors són una barreja, meitat i meitat, d’escriptors reconeguts de fora de la comarca i d’escriptors residents al Priorat: Pere Audí, Jordi Coca, Fede Cortés, Agustí, Masip i Vidal, Maria-Antònia Oliver , Toni Orensanz, Maria Mercè Roca, Màrius Serra, Emili Teixidor i Roser Vernet Anguera.

 

 

 

CLOENDA DE LA PRIMERA TROBADA D’ESCRIPTORS AL PRIORAT
El diumenge, 18/10/2009 es va tancar la primera trobada d’escriptors al priorat,
“Priorat en persona” que s’ha desenvolupant des de dijous passat a la comarca.

A Capçanes ha tingut lloc la taula rodona, presidida per Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, i Adam Manyé, delegat de Cultura a Tarragona. En aquest acte els sis escriptors convidats ([1]) han pogut explicar les seves primeres impressions, després de conviure durant aquests dies amb les quatre persones del territori ([2]) que els han acompanyat per cellers, vinyes, bancals d’olivers, masos i camins de Montsant. Junts hem baixat a les mines i pujat al coll dels Solans i la Miloquera per fer-los conèixer, de primera mà, una realitat i una manera d’entendre la vida i el món des d’aquest territori, que viuen amb passió.

El balanç de la trobada ha estat positiu, dens i ple d’experiències, que els escriptors s’enduen als seus propis paisatges per elaborar-les i retornar-les al territori que els ha acollit, en forma d’obra literària. Obra que es pretén amb ingredients individuals i col·lectius i que, com han dit els acompanyants de la comarca, serà la cara visible d’un marge de pedra seca, que amaga al darrere un munt de pedres que el fan possible. O la llavor d’un arbre que entre tots farem que creixi ufanós.

L’any que ve els escriptors tornaran al Priorat per presentar aquesta obra nascuda de l’experiència d’enguany i dialogar amb la gent del territori sobre al seua obra en general.


[1] Núria Añó, Ignasi Móra, Oscar Palazón, Gemma Sales, Ester Suñé, Albert Villaró

[2] Pere Rofes, ferrer jubilat, Sílvia Puig viticultora, Ferran Miró, oleïcultor, Josep M. Masip, pagès i margener

 

 

Del 15 al 18 d'octubre de 2009
1a TROBADA D'ESCRIPTORS AL PRIORAT

 

PRIORAT EN PERSONA
El Centre Quim Soler, la literatura i el vi, organitza del 15 al 18 d’octubre de 2009 la primera trobada d’escriptors al Priorat

El CQS convida uns dies al Priorat sis autors d’arreu dels Països Catalans per viure’l i veure’l amb els ulls de quatre persones de la comarca, que els parlaran del seu Priorat i els el faran conèixer sobre el terreny.
L’objectiu d’aquest encontre i intercanvi, que plantegem fer cada dos anys, és doble. Volem fer conèixer, a través de la seua gent, un territori poc visible des del punt de vista de l'imaginari literari del nostre país, tant pel que fa a la producció pròpia com pel que fa a la producció general que el pugui tenir de referent o d’escenari. I a la vegada, volem fer conèixer a la gent del territori, de manera directa, els escriptors convidats i propiciar intercanvis diversos.
No volem transmetre una visió estereotipada ni tòpica del territori ni del seu paisatge, ni presentar un escenari des d’una superficialitat que el faci intercanviable. Volem que el territori i el seu paisatge físic i humà es facin evidents a través de l’intercanvi i l’experiència compartida amb persones determinades de la comarca, que acompanyaran els escriptors durant la seua estada aquí.
La trobada es clourà diumenge amb una taula rodona oberta al públic i presidida per Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes. I un concert de vermut de l’Orquestra de les Mines, organitzat per Priorat Centre d’Art.
    

ELS PARTICIPANTS:
Els escriptors
Núria Añó         (Lleida, 1973) narradora i traductora. Òscar Palazón (Lleida, 1969) és professor de secundària, escriptor i traductor.
Ignasi Mora (Gandia, 1952) escriptor i periodista. Gemma Sales (Barcelona, 1945) narradora i il·lustradora. Ester Suñé (La Fatarella, 1980) poeta i narradora Albert Villaró Andorrà nascut a la Seu l’any 1964, narrador i professor
Les persones que els acompanyaran: es tracta de quatres persones molt vinculades a la comarca, tres dels quals hi han viscut sempre. Pertanyen a diferents àmbits i tenen una visió basada en la seua vivència i la seua personalitat
Pere Rofes, ferrer jubilat de Marçà, que treballa el ferro i crea a partir d’elements molt diversos. Arqueòleg autodidacta. Sílvia Puig, jove enòloga i vinatera del Celler Vinyes d'Itaca, a Gratallops. D'origen penedesenc, viu des de fa anys al Priorat. Ferran Miró, pagès oleïcultor de Cabassers, impulsor de l'Associació d'oleïcultors del Priorat i implicat en els moviments socials al voltant de temes de paisatge i patrimoni. Josep M. Masip (lo Cateri), pagès, músic i margener de la Vilella Alta, gran coneixedor de tècniques i materials relacionats amb la pedra seca.

 

 

18 de setembre de 2009 a les 20.00 a MARÇÀ
TERRITORIS i ESTELLESIANA

 

Són dos llibres publicats per Arola editors a la col·lecció “la imatge que parla”

Els seus autors, el poeta Gaspar Jaén i el fotògraf Rafael López-Monné, ens recitaran en directe i cadascú en el seu llenguatge, paraula i imatge, la seua obra. Uns versos plens d’imatges, i unes fotografies a vessar de poesia.

El vi del Centre Quim Soler ens ajudarà a acabar d’establir ponts.

 

 

12.05.2009 - El Centre Quim Soler a Col·loquis d'offlletra
http://lletra.uoc.edu/offlletra/
Literatura i vi: paraula destravada

Col·loqui virtual sobre l'esperit del vi, la literatura, la filosofia, l'alcohol i l'ebrietat com a motius moltes vegades lligats a l'escriptura, a la mística o als paradisos artificials. La presència del vi i les diverses imatges que conforma al llarg de la història de la literatura i de la filosofia són el motiu bàsic d'aquest col·loqui. Gust i sensibilitat, el vi com a disparador del plaer, però també de la denúncia. Perquè moltes vegades s'ha arribat a fer saber allò que ningú no vol sentir perquè hem amarat la veu en el vi. La taverna sempre ha estat cau de revolucions. I el vi en la literatura, des de la Bíblia a Baudelaire, sempre ha figurat com a il·luminació i alliberament de l'ànima. Perquè sempre ha destravat la paraula. Aquest col·loqui ha estat iniciativa del Centre Quim Soler, la literatura i el vi.

INICI 12.05.09

 

 

Llenguatges del vi: poesia, imatge i ombra
activitats del Centre Quim Soler, la literatura i el vi
14 Fira del vi de Falset

Enguany, per segon any el Centre Quim Soler, la literatura i el vi col·labora en les activitats que se celebren a la 14 a Fira del Vi de Falset. L’aportació del Centre cada any explora diferents camins que des del vi, en el vi i amb el vi configuren llenguatges propis.
TERRAiVI- exposició- Castell de Falset, de l’1 al 3 de maig
El projecte TERRA I VI el componen vint dibuixos de Josep Barjuan i deu poemes de Jordi Carrió i s’exposa per primera vegada al Castell de Falset en el marc de la 14a edició de la Fira del Vi.
Està promogut pel Centre Quim Soler, la literatura i el vi i té com a elements centrals una publicació de vint exemplars numerats i signats i l’exposició de les estampes digitals i els poemes, amb introducció de Jordi Coca.
Aquesta exposició il·lustra de manera clara la correspondència entre vi i literatura – vi i art – vi i paisatge, que confereixen un valor afegit als vins de qualitat reconeguda de les denominacions d’origen de la comarca (DOQ Priorat i DO Montsant).
El maridatge entre els nostres vins singulars, que impregnen els dibuixos i inspiren els poemes, és una mostra de diferents expressions de l’art i, alhora, il·lustra l’aposta de futur dels nostres cellers, basada en el perfeccionament i la superació constants.
Durant l’exposició els dies 1, 2 i 3 de maig estaran a la venda alguns exemplars de la publicació.

 

 

LA LLUM DEL VI – nit de les garnatxes- Capçanes 1 de maig a les 12 de la nit

 

LA LLUM DE VI-TEATRE D’OMBRESS
La Nit de les granatxes, del Celler de Capçanes és l’acte que enceta, per tercer any
consecutiu, les activitats de la 14a Fira del Vi de les denominacions d’origen de la comarca
del Priorat, amb aquesta edició es consolida com un dels actes més emblemàtics i concorreguts.
La nit de portes obertes del celler de Capçanes, volgudament plantejada sense cap ànim de
lucre, amb els tastos de les granatxes classificades segons els sols que les produeixen, els cellers convidats i les diferents expressions artístiques que s’hi afegeixen, configuren una oferta atractiva i rica de matisos.
Enguany, a més, el celler compta amb la col·laboració del Centre Quim Soler, la literatura i el vi, entitat cultural que té la seu al Molar i que des fa tres anys organitza activitats que relacionen aquests dos mons estretament lligats des de l’antiguitat més remota.
Per a una ocasió com aquesta, El Centre Quim Soler presenta l’espectacle “La llum del vi” de la companyia La cònica\lacònica. Un altre llenguatge per a una experiència sensorial diferent i suggestiva que obre un altre itinerari en la nit més màgica de la Fira.

 

 

Dissebte 28 de març de 2009. Sala d'actes de l'Ajuntament de Falset.
TERRA I VI. Art , poesia i vi al PRIORAT.

 

 

Després de 15 anys reobrim La porta dels somnis
Per celebrar-ho, us convidem a la presentació del Centre Quim Soler, la literatura i el vi i del seu espai web.
Jordi Jané i Carme Parés llegiran textos de Quim Soler, amb música de Feliu Gasull.
I tastarem el vi del Centre, per seguir somiant.
Dimecres, 28 de gener de 2009 a les 20 h
Biblioteca Jaume Fuster, pl. Lesseps 20-22 - Barcelona

 

 

Foto del concert de La Colombina (11 de gener a ESCALADEI)

 

 

11 de gener 12 del migdia a ESCALADEI-concert de La Colombina
El quartet vocal La Colombina, farà durant el mes de gener una estada de treball al Priorat dedicada a la preparació del nou disc del grup, dedicat a Mateu Fletxa, compositor nat a Prades el 1481 i mort al monestir de Poblet potser el 1553. Autor famós per les seves "ensaladas" que va fer publicar a Praga el 1581 el seu nebot, i també frare, Meteu Fletxa "el Jove", nascut també a Prades el 1530 i mort al monestir de La Portella el 1604.
La Colombina és un dels conjunts vocals més valorats del moment en la interpretació de la música religiosa i profana hispànica del Renaixement i el primer barroc. Format per solistes de diferents tessitures que han desenvolupat paral·lelament unes destacades trajectòries individuals

 

 

 

Calendari 2009  

 

 

tr> tr> tr> tr> tr> tr> tr> tr> tr> tr> tr>
28-29 de novembre de 2008
Dins de les jornades Priorat, quin paisatge, quin futur? Els valors del paisatge Mirades sobre els paisatges del vi col·loqui obert entre Rafel López Monné, fotògraf, autor de llibres de senderisme, d’articles sobre paisatge, Joan Salvador Vernet pagès viticultor delegat de la Unió de Pagesos i Joan Nogué, director de l’Observatori del Paisatge. Amb la projecció del documental sobre el Priorat de José A. Labordeta, de la sèrie “El país en la mochila”. I degustació de vins del celler Ficaria vins de la DO Montsant.

 

 

27 de setembre de 2008
Tertúlia viterària d’estiu: al voltant del llibre La llegenda del sant bevedor de J. Roth.

 

 

26 i 27 de juliol de 2008
Participació a la trobada “Place aux livres” a l’Ardeche, activitat sobre literatura i art, que enguany es dedica a la literatura catalana i als paisatges. Amb col·laboració amb l’associació “Livres et villages” i amb l’ajut de l’IRL. Hi van participar autors de Catalunya del Nord i Balears. Artistes del Centre (Núria Estapé, Miquel Lligadas i Rafel López-Monné hi van exposar pintura, escultura i fotografia. I La soprano Ivette Gonzàlez va fer un recital de Mompou.

   

 

 

27 de juny de 2008
Presentació del llibre d’August Bover, Terres de llicorella, Imatges del Priorat, amb fotografies en blanc i negre de Toni Vidal, fetes al Priorat a començaments dels anys 70. Aquest volum inaugura la col·lecció "He mirat aquesta terra" d'Arola Editors. Es va fer també exposició de quadres d’artistes de l’associació PriorArt i la presentació i degustació del vins del celler de la DOQP Llicorella vinsL’acte es va fer al castell de Falset.

 

 

3 de maig de 2008
EXHI-VI-CIONISTES, Primera marató de literatura i vi DO CQS 2008Aquesta activitat s’ha fet enguany, el dia, per primera vegada però que té la voluntat de ser regular i desenvolupar-se cada any durant la Fira del Vi de Falset.
L’activitat d’enguany ha comptat amb la participació de la plataforma de joves artistes de “La pell del llavi” i ha consistit en un passeig pels espais de la fira durant el qual s’han repartit poemes relacionats amb el vi, prèviament seleccionats, i s’ha proposat a la gent de participar   diferent manera a l’activitat. D’una banda se’ls convidava a escriure allò que se’ls acudís sobre el vi, damunt del mateix cos dels passejants (homes anunci i paper en blanc animat) o damunt d’uns paraigües blancs que en acabar l’actuació eren plens de frases diverses. Entre les dues passejades que es van  fer durant el matí, els participants i tota la gent que va voler afegir-s’hi, van donar-se cita a l’estand de ràdio Falset, al cor de la fira, per llegir en veu alta, pels micròfons de la ràdio, els poemes  que s’havien anat repartint. Poemes d’autors de la comarca, d’arreu dels Països Catalans i d’arreu del món, d’èpoques llunyanes i d’ara mateix. Aquesta activitat té com a objectiu introduir a la celebració anual de la Fira del vi, l’element literari, que és a la base dels objectius de la nostra associació. La bona resposta d’aquesta primera actuació ens anima a plantejar-nos per als propers anys activitats que poden anar variant de format però que tindran sempre el denominador comú de relacionar de manera evident i participativa la literatura i la cultura del vi. Per als propers anys volem, a més, implicar de manera directa altres col·lectius i artistes de la comarca i de les comarques veïnes. http://www.flickr.com/photos/humantrash/sets/72157605021860540/

 

 

19 d’abril de 2008
Tertúlia viterària de primavera: al voltant del llibre No sé sap mai d’Imma Monsó. 

 

 

14 de març de 2008
Presentació del llibre de narrativa curta Colors de mar de Maria-Antònia Oliver amb lectures de contes i degustació de vins. Acte que tindrà lloc en el marc de l’exposició “El món i un llibre” amb col·laboració amb la Biblioteca Estrem i Fa de Falset. També està prevista per més endavant la  representació de l’espectacle “Transcripció aproximada” de MalvasiaProduccions sobre dos dels contes del llibre.

 

 

 

FONS   BIBLIOGRÀFIC   i   WEB
La biblioteca del CQS recull tota l’obra publicada de Joaquim Soler Ferret, sol o en col·laboració. Tenim també tot el fons de l’escriptor i la majoria de la seua obra gràfica: quadres, dibuixos, collages, que tenim el projecte de classificar i adequar perquè es pugui consultar i exhibir. Igualment tenim les gravacions dels 200 programes La porta dels somnis, que durant anys es va emetre per Catalunya ràdio.
Actualment al centre hi ha un centenar llarg d’obres literàries de diferents gèneres, autors i països, que ja han estat catalogades com obres relacionades amb la cultura del vi. A més, també comptem amb exemplars de les col·leccions d’editorials franceses i espanyoles específicament dedicades a la literatura i el vi Ecrivins, Historias para catar i obres de referència que recullen bibliografia sobre el tema. Le vin dans ses oeuvres Amancio Tenaguillo ed. CEPDIVIN o El cáliz de letras, historia del vino en la literatura Miguel A. Muro Munilla Dinastia Vivancos (regal de l’autor), entre d’altres.

 

 

Calendari 2008 del CQS, amb textos i dibuixos del Quim Soler, del conte Sortida d’emergència Ed. Prometeo. 1980. Cada any farem un calendari, amb el mateix format de CD, i amb textos i dibuixos de Quim Soler.

 

 

EDICIÓ DE MATERIAL GRÀFIC
S’ha editat una postal amb una breu explicació sobre el centre, que repartim en tots els actes, tant els organitzats directament com als que participem com a col·laboradors.

 

 

30 de desembre de 2007
Tertúlia viterària d’hivern sobre el llibre La importància de ser Franc d' Oscar Wilde, acompanyada amb vins de xeres i sopar, a la seu del CQS. Aquesta activitat va ser només per als socis del centre. També per a ús intern, s’edita la crònica de la tertúlia, que es distribueix a tots els associats.
També vam col·laborar en l’organització de les jornades sobre Urbanisme i Paisatge, amb altres entitats de la comarca el dia 28 d’abril a Falset.

 

 

2007
21 d’abril: Assaig de Plagi a la Taverna, Recital homenatge a Pere Quart amb Toti Soler i Jordi Jané, i exposició de collages i llibres de Quim Soler, al teatre l’Artesana de Falset. Aquest acte va comptar amb l’ajut del programa “Tu ajudes” l’Obra Social de Caixa Tarragona.

 

 

2006
11 de novembre de 2006 Recital de poesia. música i tast de vins. Presentació del CQS al Molar. Recital de poesia d’Enric Casasses, amb el grup de música Dos en ritme i presentació i tast de vins del poble La Fuïna DOQP i Tossals DOM. Vam comptar amb l’ajut del programa “Al vostre gust”. D’aquest acte es va fer la gravació audiovisual.